De arbeidsdeal: wat betekent het voor uw opleidingsplan?
30 mrt 2023

De arbeidsdeal: wat betekent het voor uw opleidingsplan?

Wat u moet weten over de arbeidsdeal

De arbeidsdeal stelt vast dat u als werkgever uw werknemers onder andere een individuele opleidingsmogelijkheid moet bieden. Als werkgever met minstens 20 medewerkers bent u verplicht om jaarlijks een opleidingsplan op te stellen met als eerste deadline 31 maart 2023

 

Dit opleidingsplan moet de competenties van alle werknemers verbeteren door middel van een goed doordacht opleidingsbeleid.



Op hoeveel opleidingsdagen hebben uw werknemers recht?

De arbeidsdeal stelt dat uw werknemers recht hebben op een vastgesteld aantal dagen. Het aantal wettelijk verplichte opleidingsdagen die uw werknemers kunnen opgebruiken, hangt af van de grootte van uw organisatie:

 

  • Indien u minder dan 10 werknemers tewerkstelt, is deze wettelijke verplichting niet van toepassing voor uw bedrijf.

 

  • Als u minimum 10 en minder dan 20 werknemers in dienst hebt, volstaat een individueel opleidingsrecht van minimaal één dag per jaar voor een voltijdse werknemer die het hele jaar in dienst is.

  • Bij bedrijven met meer dan 20 werknemers heeft een voltijdse werknemer recht op minstens vier opleidingsdagen per jaar vanaf 1 januari 2023 en op minimaal vijf opleidingsdagen per jaar vanaf 1 januari 2024.



Hoe u uw team het best ondersteunt in hun opleidingsplan

Om te spreken van een competente medewerker zijn er 3 pijlers die een rol spelen:

 

  • kennis;
  • skills;
  • attitude. 

 

Kennis wordt vergaard door een opleiding te volgen. Maar dit gaat eerder over theoretische kennis. Uw medewerker volgt een EHBO-opleiding, maar daarom heeft hij/zij nog niet de skills én juiste attitude om eerste hulp in de praktijk om te zetten.

 

Met skills worden de vaardigheden bedoeld die nodig zijn om een job goed uit te voeren. Deze vaardigheden kunnen uiteraard evolueren. Door skills in kaart te brengen, worden de carrièremogelijkheden van uw werknemers vergroot. Vaardigheden scherp je aan door onder andere ervaring op te doen. Vergelijk het met een praktijkles autorijden: u weet dat u voor een zebrapad moet stoppen, maar hoe doet u dat?

 

Attitude draait rond de persoonlijkheid van de werknemer. Laten we het voorbeeld van het zebrapad opnieuw nemen. Uw medewerker heeft via een opleiding geleerd dat hij/zij moet stoppen en heeft via praktijklessen geleerd hoe dat moet. Maar of het effectief gedaan wordt is attitude.

 

Een opleidingsplan is meer dan enkel opleidingen aanbieden wanneer je de 3 bovenstaande elementen in gedachten houdt. Uw opleidingsaanbod is idealiter gelinkt aan de functie en rol die uw werknemers vervullen binnen uw organisatie.

 

De skill gap: wat is het?

De skill gap is het verschil tussen de vaardigheden en kennis die een werknemer momenteel heeft en de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor een bepaalde functie of het behalen van bepaalde doelen. 

 

Een skill gap kan ontstaan door

  • veranderingen in de arbeidsmarkt;
  • veroudering van kennis en vaardigheden;
  • door het gebrek aan opleidingen. 

 

Het opvullen van deze skill gap is belangrijk voor het verbeteren van de prestaties op de werkvloer.

 

Maar hoe doet u dat?

 

De skill gap verkleinen: ontdek de Skill Matrix

Om die skill gap te verkleinen én te beantwoorden aan de wettelijke verplichtingen van de arbeidsdeal is een tool als de Skill Matrix opportuun. 

 

De Skill Matrix is op maat gemaakte digitale software voor uw bedrijf, waarmee u onder andere 

 

  • gericht rekruteert;
  • interne kennis optimaal deelt;
  • gepersonaliseerde leertrajecten creëert;
  • de (nog te verwerven) vaardigheden van uw medewerkers in kaart brengt;
  • strategische doelen behaalt door de huidige en toekomstige situaties met elkaar te vergelijken.

 

Concreet:

Wanneer u op zoek bent naar een bepaald profiel om uw team te verrijken, is de Skill Matrix de ideale ondersteuning tijdens de interne zoektocht naar dat profiel.

 

Met de Skill Matrix bekijkt u in een handomdraai welke werknemers bepaalde opleidingen al hebben gevolgd, welke opleidingen in de toekomst relevant zijn en over welke skills of vaardigheden ze beschikken. 

 

Dankzij de Skill Matrix worden dynamische profielen van uw werknemers samengesteld en de intuïtieve interface geeft u inzicht in hun huidige vaardigheden. De Skill Matrix geeft u ook mee welke stappen er nog moeten worden genomen om de skill gap te vullen.




Op zoek naar de juiste manier om op maat gemaakte leertrajecten op te zetten voor uw bedrijf? Vraag dan nu een analyse van uw organisatieprofiel aan en wij bekijken hoe u uw HR-processen optimaliseert.

 

Heeft u vragen over de diensten van Progreso? Neem dan contact met ons op voor advies op maat.