Leertrajecten inbouwen voor uw werknemers: zet in op groei
17 mrt 2022

Leertrajecten inbouwen voor uw werknemers: zet in op groei

Investeren in de skills van uw medewerkers: nu of nooit

Het juiste talent vinden is voor elke onderneming een uitdaging. Wanneer u hier niet op inzet loopt u het risico dat u functies niet ingevuld krijgt en werknemers uitgekeken raken op hun huidige job. 

Uit een recent onderzoek van McKinsey & Company blijkt zelfs dat 94% van de medewerkers bereid zijn om langer voor hun werkgever te blijven werken, onder de voorwaarde dat er genoeg aandacht is voor de training en ontwikkeling van hun vaardigheden

Skill management is dus niet alleen essentieel om op een korte termijn nieuwe functies in te vullen, maar ook om retentie van werknemers zo hoog mogelijk te houden. 

Het belang van goed uitgewerkte leertrajecten

Alles begint uiteraard bij het in kaart brengen van alle skills die nodig zijn in een bepaalde functie. Een catalogus met daarin een duidelijke oplijsting van skills en functies is al een eerste stap richting efficiënt skill management. Op die manier kunnen HR-afdelingen snel zien welke tekorten er zijn en hoe upskilling en reskilling die kunnen opvangen. 

Maar wat zijn de concrete vervolgstappen en acties? Leertrajecten bieden hier een oplossing. Hierin worden de concrete leervormen opgenomen die nodig zijn om bepaalde skills te ontwikkelen. Sommige skills zijn namelijk snel aangeleerd en vergen bijvoorbeeld een cursus van enkele uren. Leiderschapsvaardigheden en het aanleren van meer omvattende attitudes en werkvormen nemen echter meer tijd in beslag. 

Volgende vragen dienen in een leertraject te worden beantwoord: 

 • Welke uitdagingen zijn er, en wat is de opleidingsnood?
 • Wat is de situatie vandaag en wat wilt u bereiken in de toekomst?
 • Welke leertrajecten zijn het meest dringend?
 • Welke opleidingsvormen zijn de beste keuze voor uw werknemers?
 • Zijn er belemmeringen die een leertraject mogelijk kunnen verlengen?
 • Welke functies en skills vergen een kortere trainingsperiode?
 • Welke trajecten nemen meer tijd in beslag en moeten dus tijdig worden ingepland?

Leertrajecten beginnen bovenaan de ladder

De inbreng van het C-level is essentieel om efficiënte leertrajecten op te stellen. De vraag naar de juiste skills is namelijk onlosmakelijk verbonden met de strategische ambities en de digitale agenda van uw organisatie. Hieruit wordt duidelijk welke concrete noden er zijn, en welke vaardigheden nodig zijn om functies in te vullen. 

Dit hangt nauw samen met change management: vanuit het C-level wordt nagedacht over waarom bepaalde veranderingen noodzakelijk zijn. Door dit van bovenaf te communiceren wordt het voor medewerkers ook duidelijk waarom ze bepaalde nieuwe skills moeten aanleren. Groei en kennisverwerving begint dus bovenaan. 

Het belang van leertrajecten voor rekrutering

Het belang van leertrajecten beperkt zich niet alleen tot de interne groei van uw organisatie. Ook voor externe rekrutering is het een belangrijke tool om gericht op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers. Zodra het duidelijk is welke functies intern kunnen worden ingevuld, is het voor recruiters veel duidelijker welke nieuwe profielen er nog nodig zijn. HR kan dus veel doelgerichter op zoek gaan naar het juiste functieprofiel.

Eerder vermeldden we al dat leertrajecten een positieve invloed hebben op de retentie van uw huidige medewerkers. Door hen de kans te geven om te groeien zullen ze minder snel op zoek gaan naar een functie bij een andere werkgever. Dat geldt ook voor pas aangeworven talenten: de wetenschap dat er al een leertraject voor hen is uitgestippeld - en dat het snel doorgroeien naar een nieuwe rol op korte termijn mogelijk is - sterkt hun vertrouwen in uw onderneming. 

Uiteraard is er voor het uitwerken van leertrajecten een intuïtieve tool vereist die de vereiste skills en leertrajecten van uw werknemers in kaart brengt. Daarom ontwikkelde Progreso de Skill Matrix

De Skill Matrix: breng efficiënt alle vaardigheden in kaart

De Skill Matrix is digitale software op maat van uw onderneming, die u onder andere in staat stelt om: 

 • de (nog te verwerven) vaardigheden van uw medewerkers in kaart te brengen;
 • op maat gemaakte leertrajecten te creëren;
 • interne kennis optimaal te delen;
 • gericht te rekruteren;
 • strategische doelen te halen door de huidige en toekomstige situatie tegenover elkaar te zetten.

Op zoek naar de juiste manier op leertrajecten op te zetten, en dat op maat van uw onderneming? Vraag nu een analyse van uw organisatieprofiel aan, en dan bekijken wij hoe u uw HR-processen optimaliseert.

Vragen over de diensten van Progreso? Neem contact op, dan laten we u zo snel mogelijk iets weten.