Onboarding, essentieel!
07 aug 2018

Onboarding, essentieel!

Onboarding is niet nieuw. Bedrijven besteden veel aandacht aan het goed geïnformeerd laten starten van nieuwkomers op hun job. Hierbij is niet enkel een goed uitgebalanceerd leertraject van belang, ook elementen van cultuur en ‘must have’-procedures komen hierbij aan bod.

 

Nieuw vandaag is preboarding, waarbij de nieuwe medewerker, nog voor hij de nieuwe werkplek betreedt, de nodige documenten, e-learning, filmpjes, en communicatie van de toekomstige werkgever ontvangt. Wat is hiervoor de reden? Enerzijds is het zeker voor millenials belangrijk de band zo vroeg mogelijk te installeren en de nieuweling in de 1-2-3 maanden soms vooraleer hij zal starten, voldoende geïnteresseerd te houden. Anderzijds is het essentieel dat hij/zij zich welkom voelt en alle ins & outs van de rol zo snel mogelijk onder de knie heeft.

 

De digitale wereld van HR biedt vele leuke apps en tooltjes om dit proces te faciliteren. Echter staat dit proces niet op zich, maar is dit het begin van een evolutie- en prestatietraject. Informatie over kennis, engagement en motivatie moeten beschikbaar zijn voor leidinggevenden, HR en de medewerker zelf. Daarom is het belangrijk dat de HR data die voortvloeien uit het R&S proces enerzijds en uit het pre-/on-boardingtraject anderzijds geïntegreerd zijn. Enkel zo kan worden verdergebouwd.

 

Wees niet té enthousiast, er zijn immers enkele te vermijden valkuilen!

  • Geef niet te snel te veel informatie; de medewerker zou zich kunnen verslikken en afhaken;
  • Verwacht niet dat hij/zij alles ineens begrijpt en door heeft;
  • Vergeet niet te meten: onboarding levert interessante gegevens op voor het verder coachen en begeleiden van uw nieuwelingen.

 

Progreso HR software biedt op haar platform de nodige pre- en onboardingfunctionaliteiten aan om nieuwe medewerkers vlot gestart te krijgen. U communiceert, u biedt kennis en inzichten aan via e-learning of andere leervormen, u motiveert via een filmpje van de CEO of de toekomstige teamleden, … Op al deze data kan worden gezocht, gerapporteerd en gedeeld. En wat meer is: uw recruteringsinspanningen lonen! Een relatie wordt geinstalleerd die borg staat voor mooie ontwikkeling en dito prestaties.

Meer weten, contacteer marianne.dobbels@progreso.be of geef uw organisatieprofiel in via onze website waarna wij u spoedig contacteren http://www.progreso.be/nl/organisatieprofiel