Prestatiemanagement: focus op talentontwikkeling
04 jun 2021

Prestatiemanagement: focus op talentontwikkeling

Steeds meer organisaties gaan van een resultaatgedreven naar een prestatiegedreven aanpak. Dat wil zeggen dat ze hun werknemers beoordelen op de talenten die ze ontwikkelen en de prestaties die ze neerzetten in plaats van de ‘harde’ resultaten die worden gehaald. In dit artikel bespreken we dit prestatiemanagement, en hoe Progreso er mee voor kan zorgen dat de talenten en prestaties van uw werknemers optimaal worden gestimuleerd.Prestatiemanagement: wat het is

In het klassieke systeem wordt een werknemer tijdens een functioneringsgesprek beoordeeld op de resultaten die hij/zij in een bepaalde periode heeft gehaald. Dat kan gaan om bepaalde doelstellingen, quota of exacte winsten. Alleen is deze resultaatgedreven manier van beoordelen dikwijls log en bovendien erg subjectief: het zorgt voor frustratie bij zowel werkgevers als werknemers. 

 

Net daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een mensgedreven prestatiemanagement: de talenten en de ontwikkeling van de werknemer zelf staan hier centraal. Hoe heeft hij/zij zich ontwikkeld tijdens een bepaalde periode? Waar is er nog ruimte voor verbetering? Is er een talent van de werknemer dat nog onvoldoende belicht is gebleven en waar bovendien nood aan is binnen de organisatie? 

 

Natuurlijk blijven de resultaten ook van belang: alleen is het zo dat via deze meer persoonsgerichte aanpak de talenten (en ook de tevredenheid) van uw werknemers groeit. Wanneer dit zo is zullen ook de resultaten in stijgende lijn blijven gaan. 

 

Oog voor het subject

Dit prestatiemanagement laat veel meer ruimte voor de persoonlijke talentontwikkeling van de werknemer. Op die manier zorgt u er als leidinggevende voor dat de werknemer zich gesterkt voelt in het ontwikkelen van zijn/haar talenten. De werknemer krijgt de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in de diverse competenties en rollen die uw organisatie nodig heeft. Competenties ontwikkelen is dan ook niet voor niets dé HR-trend van 2021. Prestatiemanagement: drie pijlers

 

Om concreet en efficiënt aan mensgedreven prestatiemanagement van uw werknemers te doen zijn er drie belangrijke pijlers: 

 

  • Kennis: wat zijn de vaardigheden per werknemer? Waar is er nog ruimte voor ontwikkeling?
  • Technologie: blijf het juiste overzicht bewaren met behulp van de juiste HR-technologie.
  • Transparantie: de werknemer moet ook zelf zijn (veranderende) rol binnen de organisatie kunnen bekijken. De Skill Matrix van Progreso

 

Progreso ontwikkelde de Skill Matrix, een complete HR-tool die prestatiemanagement mogelijk maakt. Vanaf de aanwerving van een werknemer volgt u concreet de evolutie van alle nodige prestaties en talenten op. Ook de werknemer zelf kan telkens zijn veranderende rol binnen het bedrijf raadplegen en ontdekken waar er nog ruimte is voor verdere ontwikkeling. Concreet zorgt de Skill Matrix voor: 

 

  • Een efficiënt aanwervingsproces, voor zowel interne als externe kandidaten;
  • Overzichtelijke personeelsdossiers met nog openstaande competenties, opleidingen en carrièreplanning;
  • Skill management voor werkgever en werknemer;
  • Een overzicht van de strategische doelstellingen van uw onderneming.

 

Richting een mensgedreven prestatiemanagement?

Progreso helpt om het prestatiemanagement van uw werknemers en uw onderneming zo goed mogelijk in kaart te brengen en uit te voeren. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Vraag nu een analyse van uw organisatieprofiel aan, dan gaan we samen op zoek naar een HR-tool op maat van uw bedrijf.

Ontdek alle gerelateerde informatie