TrendbaHRometer: de voordelen van HR-technologie op een rijtje
25 jan 2021

TrendbaHRometer: de voordelen van HR-technologie op een rijtje

Benieuwd naar hoe u HR-technologie naar uw hand kunt zetten? Zoals u in ons vorige artikel kon lezen, is het belangrijk dat u dit jaar vooral inzet op de ontwikkeling van de skills en competenties van uw medewerkers.

Maar daar stopt het uiteraard niet. Naar jaarlijkse gewoonte verschijnt er rond deze periode het HR-magazine ‘trendbaHRometer’ dat heel wat interessante inzichten over HR-technologie uit de doeken doet. Ook Progreso heeft als toonaangevende HR-software-speler bijgedragen aan dit boeiende opiniestuk in de meest recente uitgave van geneHRations.

Wilt u weten waar uw HR-afdeling in 2021 voor staat en wat u met HR-technologie kunt bereiken? U leest er alles over in dit artikel!

 

Thuiswerk en het belang van HR-technologie

 

2020 was het jaar waar oude bedrijfsstructuren kwamen te vervallen door de aanhoudende pandemie. De opmars van telewerk deed zich in nagenoeg elk bedrijf voor en zorgt voor een grotere nood aan structuur, transparantie en duidelijkheid.

Deze nieuwe manier van werken is in it for the long run. Voor zowel teams als leidinggevenden brengt dit dan ook heel wat voordelen met zich mee. 

Werknemers krijgen meer verantwoordelijkheden, zijn breder inzetbaar en hoeven niet voor het minste aan te kloppen bij een leidinggevende om knopen door te hakken. 

Leidinggevenden vullen daarentegen eerder een coachende of coördinerende rol in. 

Hierdoor is er behoefte aan innovatieve HR-technologieën die uw klassieke bedrijfsstructuur helpen aan te passen aan het nieuwe normaal. Deze HR-tech helpt uw bedrijf om:

 • leemtes op te volgen;
 • nieuwe profielen te rekruteren;
 • in te spelen op de interesses van uw werknemers. 

In een notendop? HR-technologie helpt ons om beter samen te werken, sneller te transformeren naar een nieuwe bedrijfsvorm, onze werknemers te motiveren en onze doelstellingen te bereiken. Met andere woorden, alles wat nodig is om deze crisis te overleven. 

 

Succesvol rekruteren door het visualiseren van skills en attitude 

 

Vroeger werd bij recruiting de aandacht in de eerste plaats gelegd op de ervaring van de kandidaat en hoeveel anciënniteit deze had. 

Vandaag de dag zijn de skills en attitude minstens even belangrijk bij het rekruteren, maar ook voor de mobiliteit binnen het bedrijf. 

Met skills worden de vaardigheden bedoeld die nodig zijn om een job goed uit te voeren. Deze vaardigheden kunnen uiteraard evolueren. Door skills in kaart te brengen, worden de carrièremogelijkheden van uw werknemers vergroot.

Attitude draait rond de persoonlijkheid van de werknemer. 

HR-technologie is ook hier een belangrijke toegevoegde waarde. Het spectrum is namelijk verbreed en omvat niet alleen ervaring, maar ook skills en attitude. Sommige jobs bestaan immers nog niet.

Digitalisering en automatisering maken het mogelijk om:

 • skills zwaarder te laten doorwegen bij het rekruteringsproces;
 • cv’s en profielen te analyseren;
 • kennis en vaardigheden van werknemers in kaart te brengen;
 • een lijst van vereiste skills voor bepaalde functies samen te stellen;
 • onvolledige profielen aan te vullen. 

Al deze gegevens zijn van essentieel belang bij het succesvol en futureproof rekruteren van uw organisatie. 

 

Skill & change management voor een hogere flexibiliteit van uw bedrijf 

 

In deze tijden worden bedrijven geacht zich snel aan te kunnen passen aan de constante veranderingen van de markt. 

Hiervoor moet u een goed beeld hebben van alle kennis en skills die in uw bedrijf aanwezig zijn. Zo kunt u meteen inspelen op ontbrekende competenties om te kunnen groeien. Deze manco’s zijn eenvoudig in te vullen met opleidingen, maar ook communicatie is key om met verandering om te gaan. 

Om hun functie optimaal uit te voeren, is het belangrijk voor uw werknemers dat ze zich kunnen blijven bijscholen om nieuwe taken en rollen op zich te nemen. Zowat 68% van de 800 bevraagde HR-leiders gelooft dat hun bedrijf hier een prioriteit van moet maken. 

HR-technologie helpt om de juiste opleiding aan te bieden en de bestaande kloven te dichten. Hierover moet echter wel duidelijk gecommuniceerd worden naar de werknemer. Hoe wordt er naar zijn/haar rol gekeken en wat heeft het bedrijf voor hem/haar in petto? 

Verder is social learning waar collega’s onderling tips en informatie delen ook zeer belangrijk voor de evolutie van uw bedrijf. 

Het luik van change management wordt nog te vaak over het hoofd gezien door HR-afdelingen. Het is belangrijk dat u uw werknemers op de hoogte stelt van het waarom en het belang van deze veranderingen en ze warm maakt om in die veranderingen mee te gaan. 

Een consistente en transparante vorm van communicatie is hier dan ook aangewezen om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. 

 

Modulaire HR-software op maat van uw bedrijf

 

Benieuwd hoe HR-technologie en -software uw bedrijf kan ondersteunen bij het

 1. samenstellen van digitale personeelsdossiers;
 2. juist rekruteren;
 3. realiseren van uw bedrijfsdoelstellingen;
 4. ontwikkelen van talenten;
 5. delen van kennis en groei;
 6. en het bijdragen tot een coherente strategie?

  

Neem contact op met Progreso voor meer informatie of stel onze software op maat samen op basis van uw organisatieprofiel