Upskilling en reskilling: waarom is het zo belangrijk?
18 jan 2023

Upskilling en reskilling: waarom is het zo belangrijk?

Een antwoord op personeelstekorten

Als er één ding is dat we zien sinds de opkomst van de pandemie, is het dat werknemers sneller geneigd zijn om hun huidige job in te ruilen voor eentje met een hoger loon, groeimogelijkheden of een betere werk-/privébalans. Corona heeft er onder andere voor gezorgd dat we met een kritischer oog naar onze job kijken. 

Net daarom is het belangrijk om te blijven investeren in de skills van uw medewerkers. Nieuwe vaardigheden verwerven is namelijk iets dat bij veel collega’s hoog scoort. Het is dan ook een enorme motivatie om u als werknemer te kunnen blijven ontwikkelen, omscholen en verbeteren

Skill management: het inventariseren van bestaande skills

Het intern zoeken naar de juiste profielen is een logische next step, maar toch is dit in de praktijk niet altijd even evident. Een goed doordachte aanpak is onmisbaar in het uitwerken van een efficiënte upskilling- en reskillingstrategie. Enkel zo kan de vraag naar skills optimaal worden afgestemd op de behoeften van uw bedrijf. 

Skill management - het in kaart brengen van de bestaande skills binnen uw organisatie - staat garant voor een goede werking van uw bedrijf, maar biedt ook inzichten in hoe u uw werknemers kunt omscholen, en welke skills ze dienen te vergaren om bepaalde hiaten op te vullen. 

De Skill Matrix als extra ondersteuning

Om u zo goed mogelijk te ondersteunen in het ontwikkelen van intern talent, werd de Skill Matrix in het leven geroepen. Deze tool helpt uw organisatie om alle aanwezige skills in kaart te brengen en te bekijken in welk domein u bepaalde skills of ervaring mist. 

Bovendien houdt de Skill Matrix niet alleen rekening met de aanwezigheid van een bepaalde skill, maar ook met het niveau van die skill en wat er precies nog nodig is om een skill verder te ontwikkelen.

Alle skills komen dus als het ware in een catalogus waaruit zal blijken welke upskilling- en reskillingacties moeten ondernomen worden. Aan sommige tekorten zal kunnen worden beantwoord met behulp van cursussen, maar voor sommige skills, zoals leadership skills, zal een heel traject moet worden uitgedacht.

Pas nadat duidelijk is welke profielen en (te ontwikkelen) skills er aanwezig zijn in uw organisatie, kunt u eventueel starten met een zoekproces naar externe profielen op de arbeidsmarkt.

Maak kennis met de modulaire HR-tools van Progreso

Elke organisatie beoogt verschillende noden en behoeften. Om hier zo gepast mogelijk aan te beantwoorden, kan de software van Progreso volledig op maat worden samengesteld. 

Aan de hand van een gedetailleerd organisatieprofiel kunt u rekenen op een passende modulaire oplossing opgebouwd uit een combinatie van onderstaande modules:

  • Geïntegreerde digitale personeelsdossiers voor een gedetailleerde werknemershistoriek van uw personeel;
  • Een efficiënt en transparant aanwervingsproces dat u de middelen biedt om juist te rekruteren;
  • De uiteenzetting van uw doelstellingen en het definiëren van de werkkrachten en -middelen om de realisatie ervan tot een goed einde te brengen;
  • De ontwikkeling van talenten en een duidelijk, flexibel en specifiek leeraanbod;
  • Het visualiseren van competenties en kennisdomeinen en het delen van kennis en groei;
  • Het uiteenzetten van strategische doelstellingen.

Kennismaken met de modulaire HR-software van Progreso om uw upskilling- en reskillingactiviteiten naar een hoger niveau te tillen? Stel uw organisatieprofiel op maat samen of neem vrijblijvend contact met ons op.