Wanneer heeft u HR-software nodig?
13 jun 2023

Wanneer heeft u HR-software nodig?

 

 

Slechts 15% van HR-medewerkers voelt zich comfortabel wanneer ze nieuwe software moeten kiezen. Logisch, want alle werknemers ondervinden de gevolgen van die keuze. 

Met andere woorden: juist kiezen is de essentie. Maar:

  • Wanneer heeft u nieuwe software nodig?
  • Welke softwares zijn er?
  • Hoe vult u de implementatie in?

Zonder een duidelijk beeld op die antwoorden is kiezen inderdaad niet eenvoudig. Maar als we kijken naar dé hoofdreden om HR-software te implementeren, dan zijn het uw mensen en in welke mate ze verbonden zijn met uw bedrijf.

 

De rol van de employee journey

Uw mensen zijn uw belangrijkste asset. Hen meekrijgen in uw verhaal is de basis voor een vlotte werking. 

In marketing bestaat er zoiets als de customer journey. In die journey probeert u uw doelgroep steeds meer naar u toe te trekken. Hoe? Door wie zij zijn en hoe zij denken te linken aan uw merk. In HR spreken we van de employee journey. Oftewel: uw werknemers op een betere manier aan uw organisatie verbinden. 

Zeker de nieuwe generatie vereenzelvigt zich met alles wat ze doet. Het is niet eender voor wie ze werken. De werkgever moet aansluiten bij de idealen van de werknemer. Doet u dat niet? Dan zakt de motivatie. Dus: wanneer heeft u nieuwe HR-software nodig? Meestal is dat een rechtstreeks gevolg van vooropgestelde business- of HR-doelen die een directe impact op uw personeel hebben.

8 redenen om nieuwe HR-software te zoeken

Die vooropgestelde doelen durven herstructurering en dus verandering met zich meebrengen. In zo’n situatie is goede HR-software onmisbaar. Het zorgt er namelijk voor dat u beschikt over duidelijke input. En die input vergemakkelijkt uw besluitvorming en dus de verandering. Geen buikgevoel, maar door data gestaafde beslissingen.

Welke factoren geven aanleiding om nieuwe HR-software te zoeken?

Bedrijfsdoelen

Een eerste voor de hand liggende bedrijfsdoel is groei. Een groeiend bedrijf moet zicht hebben op de werknemers en hoe zij verder kunnen bijdragen aan die groei of aan de vooropgestelde bedrijfsdoelen.

Niet ver van groei is er kostenoptimalisatie. Langs de ene kant heeft u de payroll. Maar de mate waarin uw werknemers een bijdrage leveren aan de groei die we daarnet besproken: die brengt ook een kost met zich mee. 

Hoe groter uw bedrijf is, hoe sneller u in contact komt met compliancy. Er zijn nu eenmaal bepaalde wettelijke factoren die bedrijven moeten volgen. En dat maakt dat u deze compliancyelementen inzichtelijk moet hebben. Ook dat is iets waarbij HR-software ondersteuning biedt.

Maar er is ook zoiets als operational excellence. U wilt bepaalde processen optimaliseren en er zelfs in uitblinken. U wilt er een key player in zijn. Maar daar heeft u ondersteuning bij nodig. Er komt een grote menselijke factor kijken bij procesoptimalisatie. Hoe beter u die factor in kaart brengt, hoe succesvoller u optimaliseert.

En dan als laatste bedrijfsdoel: business transformation of change management. Een redelijk hot topic vandaag. Change is meer dan bestaande structuren herorganiseren. De menselijke factor binnen verandering is dé belangrijkste schakel. Hoe beter uw inzicht in uw personeelsbestand, hoe gerichter u verandering doorvoert.

En het is daarom dat HR vaak een bepalende rol speelt binnen verandering. Maar met welke uitdagingen zitten zij dan zoal?

HR-doelen

Een van de verantwoordelijkheden van HR is ervoor zorgen dat elke werknemer op de juiste plek, maar ook met de juiste mindset & skills werkt. En zeker in een veranderende bedrijfsomgeving is het dan belangrijk hier inzicht in te hebben.

Want: changebeheer is de op één na belangrijkste reden voor HR om software te implementeren. Maar liefst 46% geeft aan dat dit een driver is om ermee te starten.

De belangrijkste reden? 70% van Belgische HR-afdelingen geeft dan ook aan dat skills & competenties opbouwen een van de belangrijkste redenen is om op zoek te gaan naar HR-software. Upskilling & reskilling zijn vaak efficiënter dan nieuw personeel aantrekken. Want uw bestaand personeel kent uw bedrijf en uw processen.

Voorbeeld: Stel dat u uw magazijn digitaliseert. Plots moeten uw magazijniers overweg kunnen met nieuwe technologie. Hoe organiseert u dan de training daarvan? En hoe monitort u de vooruitgang van dat team magazijniers? Een goed voorbeeld van een situatie waarin HR-software een helpende hand biedt.

Maar HR-software helpt uw team ook om leiders te ontwikkelen. Om die mensen te zoeken die een trekkende rol kunnen spelen in uw bedrijf om gerichter naar uw bedrijfsdoelen toe te werken.

Welke software(s) bestaan er?

Net zoals elke markt is die van de HR-software heel divers. Er zijn tools die één specifiek pijnpunt aanpakken, en er zijn er die een bredere set van functies vergemakkelijken.

Recruitment software is misschien wel de populairste. 45% van alle organisaties gebruikt het, en het bestaat in veel vormen en maten. Logisch. Deze software helpt u vacatures te posten, kandidaten te bereiken en de complete communicatie te managen. Heeft u het over die employee journey? Dan is dit misschien wel hét belangrijkste moment: de eerste indruk. Leg hier meteen de juiste link tussen uw bedrijf en de werknemer en u bent goed vertrokken.

Maar rekruteren is niet het enige dat telt. Zowel nieuwe als bestaande werknemers moeten constant scherp blijven om hun werk goed uit te oefenen. Dat is waarom 42% van alle bedrijven gebruikmaakt van LMS-systemen (oftewel: leersystemen). 

Evaluatiesystemen zijn nog een voorbeeld van software die één bepaald aspect van uw HR-takenpakket ondersteunen. Zo’n 40% gebruikt op een of andere manier zo’n tool.

Maar als u meer dan één pijnpunt hebt, of u zoekt naar een totale ontzorging? Dan kijkt u sneller naar de zogenaamde HR IS, of Human Resources Information Systems. Deze systemen helpen u bij harde & zachte HR en vormen een soort digitaal verlengstuk van uw HR-team.

Wat is dan de juiste keuze?

Uiteraard hangt dat af van veel verschillende factoren. De juiste keuze voor bedrijf A is niet altijd de juiste keuze voor bedrijf B.

In de volgende blogs zoomen we dieper in op:

  • waar u moet zoeken naar providers;
  • wat de voordelen zijn van die verschillende softwares;
  • hoe u uiteindelijk een correcte keuze maakt.

Up-to-date blijven? Schrijf u in voor de Progreso-nieuwsbrief en blijf op de hoogte.