Competenties ontwikkelen is de belangrijkste HR-trend van 2021
11 déc. 2020

Competenties ontwikkelen is de belangrijkste HR-trend van 2021

U bent het zeker met ons eens dat 2020 een ongewoon jaar was. Niet alleen onze persoonlijke maar ook onze professionele levens werden volledig door elkaar geschud. Gelukkig kunnen we hoopvol uitkijken naar een nieuw jaar, met nieuwe kansen en uitdagingen. 

En daar horen ook nieuwe HR-trends bij: en deze keer is ontwikkeling van competenties de onbetwiste nummer één. In dit artikel overlopen waarom dat zo is, en hoe u als organisatie maximaal inzet op de ontwikkeling van uw medewerkers.

 

Competenties ontwikkelen in moeilijke omstandigheden

 

Het voorbije jaar heeft in elke sector veranderingen teweeggebracht. Organisaties zijn noodgedwongen overgeschakeld naar telewerken, kampten met ziekte en afwezigheid, en probeerden bovendien om de motivatie van hun medewerkers zo goed mogelijk op peil te houden in onzekere tijden. 

Bovendien heeft COVID-19 er ook voor gezorgd dat veel werknemers overuren draaiden, werk van collega’s moesten overnemen en zich snel dienden aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. 

Het zal dan ook niet verbazen dat bij een enquête onder meer dan 800 HR-directors maar liefst 68% aangaf dat het ontwikkelen van skills en competenties de absolute nummer één HR-trend wordt voor 2021. 

 

Waarom is skills en competenties ontwikkelen de HR-trend van 2021?

 

Leidinggevenden en HR-directors zijn in 2020 tot de volgende conclusies gekomen: 

  • 31% stelt dat de nood aan nieuwe skills zo snel groeit dat de oplossingen niet snel genoeg kunnen ontwikkelen;
  • 33% geeft aan dat het verwerven van competenties niet voldoende is ingewerkt in de workflows van elke afzonderlijke werknemer;
  • Maar liefst 36% geeft aan niet op de hoogte te zijn van welke competenties hun medewerkers hebben, en ze dus ook niet weten waar er verbetering nodig is.

Reken daar nog eens bij dat het aantal competenties dat nodig is om eender welke functie uit te oefenen elk jaar met maar liefst 10% stijgt, en het wordt duidelijk dat COVID-19 de reskilling challenge alleen maar groter heeft gemaakt. Net daarom zijn opleidingen en kennisverwerving dé HR-trend van 2021. 

 

Hoe de skills en competenties van medewerkers ontwikkelen? 

 

Organisaties hebben nood aan een dynamisch beleid rond het ontwikkelen van competenties: een wendbare oplossing die gemakkelijk meegroeit met de veranderende noden van een bedrijf. 

Zo’n dynamisch opleidingsbeleid is gebaseerd op: 

  • Kennis: organisaties moeten een overzicht krijgen van de skills en competenties van hun medewerkers;
  • Technologie: alleen de juiste HR-software zorgt ervoor dat de veelheid aan informatie werkbaar en beheersbaar blijft;
  • Transparantie: een dynamisch opleidingsbeleid is niet alleen voordelig voor de leidinggevende, maar ook voor de werknemer zelf. Die wilt immers weten hoe zijn/haar rol in het bedrijf eruitziet. 

 

De toekomst in met de Skill-matrix van Progreso

 

Progreso ontwikkelt HR-software met een meerwaarde, gefocust op bedrijven in groei. 

Onlangs ontwikkelden we de Skill-matrix, een intuïtieve tool die de ontwikkeling en verworven competenties van uw medewerkers nauwkeurig bijhoudt. Op die manier bent u steeds op de hoogte waar er verbetering mogelijk is, en wie in aanmerking komt voor een bepaalde functie. 

 

Veranderende tijden vragen om software die meegroeit, en daar zorgt Progreso voor. Kunnen we u ergens mee helpen, of wilt u meer weten over onze HR-aanpak? Neem dan contact op, wij helpen u met veel plezier verder.