Voor jou samengevat: het rondetafelgesprek van ZORG Magazine met 4 hr-experts
21 mars 2023

Voor jou samengevat: het rondetafelgesprek  van ZORG Magazine met 4 hr-experts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inzetten op welzijn en functiedifferentiatie. Daarover schoven deze 4 hr-experts aan tafel, tijdens het rondetafelgesprek van ZORG Magazine: 

  • Luc Christiaens, founder en CEO van PROGRESO: pionier in hr-software
  • Bart Riemaecker, hr-director de VleugelsZorgondersteuning vzw
  • Christine Vander Hoogerstraete, directeur personeel en organisatie in AZ Sint-Lucas  
  • Fien Dieussaert, HR Business Partner bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

De conclusie van het gesprek? Talentmanagement is essentieel voor zorgorganisaties om hun medewerkers sterker aan zich te binden. En functiedifferentiatie en een welzijnsbeleid zijn tools in de strijd van hr tegen de stijgende werkdruk. Veel leesplezier!

 

Hoe u nieuwe medewerkers aantrekt

Er zijn verschillende manieren om medewerkers aan te trekken. Een jobhappening levert nieuwe leefgroepbegeleiders op. Maar ook inzetten op ambassadeurs op sociale media loont, net zoals een een referral-programma. En uiteraard is de vrienden- en kennissenkring van medewerkers belangrijk voor mond-tot-mondreclame.


Hoe onboarding verloopt in uw organisatie

Onboarding kan gebeuren via peter/meterschap: hoe sterker de band, hoe beter. Ook een voltijdse onboardingbegeleider in dienstverband inschakelen is een goede aanpak. Of een e-learningpakket in functie van preboarding dat gekoppeld wordt aan een hr-platform. Maar persoonlijk contact moet op de eerste plaats komen. Een platform werkt enkel ondersteunend en faciliterend.

Over een welzijnsbeleid met impact

Een goed personeelsbeleid is de basis van retentie. Het is essentieel om als organisatie in te zetten op mentale gezondheid en werkgeluk. Het welzijn hangt ook mee af van de connectie die u kan maken met de patiënt. De sleutel? Beschikbaar talent anders inzetten.

Over te veel drempels voor flexibilisering van onze zorgmodellen

Contact houden met mensen die langdurig uitvallen, is belangrijk. Maar het re-integratiebeleid schiet tekort. De drempel is vaak hoog om terug te keren, zelfs progressief. Maar progressief inschakelen heeft een ondergrens en mag zeker niet voor onbepaalde duur zijn. Algemeen worden werkgevers wel erg negatief geresponsabiliseerd, via sancties.

 

Oplossingen om zorgjobs werkbaar en aantrekkelijk te houden

Personeel van verschillende zorginstellingen zou je kunnen laten samenwerken. Technologie zoals een VR-bril kan ondersteunend werken en ook augmented reality en zorgrobots wordt couranter. Ook een oplossing zijn e-learnings waar je steeds bouwstenen aan toevoegt die laagdrempelig toegankelijk zijn: online, via argumented reality of zelfs metaverse. Een uitgebreid leeraanbod trekt kandidaten mee over de streep.

Wat mensen drijft om te werken binnen de zorgsector

De werkzekerheid is een troef: je werkt binnen een context waarin je levenslang kan bijleren en kan blijven groeien. Het is ook de beste jobkeuze als je graag mensen ziet: het gaat over zingeving. Want kunnen helpen en maatschappelijke bijdrage zijn dé sterktes van de zorgsector als werkgever. Je bent een meerwaarde voor iedereen in de maatschappij.


> Klik als u het volledige rondetafelgesprek wil lezen